22 czerwca 2012

Muffiny z czereśniami

Słodkie, letnie muffinki z czereśniami i dodatkiem mąki razowej. Mimo pełnoziarnistej mąki zastosowanej w przepisie, ciasto jest miękkie i bardzo delikatne.
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanka cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • trochę aromatu waniliowego
  • ok. 250 g czereśni
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość misek i dobrze wymieszać. Na koniec dodać wydrylowane czereśnie, pokrojone na połówki. Rozłożyć ciasto do papilotek. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Muffiny z czereśniami