15 czerwca 2012

Babeczki drozdzowe z truskawkami

Proste babeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Ładnie wyrastają, można je piec w foremkach do muffinek (ale nie papierowych!).

Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny (roztopionej)
Ponadto:
  • ok. 250 g truskawek (mogą być też wiśnie, jagody, czereśnie itp.)
  • bułka tarta
Z drożdży, letniego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie w misce umieścić pozostałe składniki na ciasto, dodać rozczyn i wymieszać do uzyskania gładkiej masy (będzie dosyć rzadka). Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W międzyczasie zagnieść kruszonkę z podanych składników i pokroić truskawki na ćwiarki.
Do foremek (silikonowych lub metalowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą) nakładać ciasto do połowy wysokości. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej a na niej gęsto ułożyć truskawki. Wierzch każdej babeczki posypać kruszonką i przycisnąć ją do truskawek.
Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni.

Babeczki drożdżowe z truskawkami