- 1 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 kostki margaryny (roztopionej)
- ok. 250 g truskawek (mogą być też wiśnie, jagody, czereśnie itp.)
- bułka tarta
W międzyczasie zagnieść kruszonkę z podanych składników i pokroić truskawki na ćwiarki.
Do foremek (silikonowych lub metalowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą) nakładać ciasto do połowy wysokości. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej a na niej gęsto ułożyć truskawki. Wierzch każdej babeczki posypać kruszonką i przycisnąć ją do truskawek.
Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni.