Proste muffinki marmurkowe. Uwaga: warstwy ciasta trzeba przemieszać ostrożnie, ale dosyć intensywnie, żeby otrzymać ładną, marmurkową strukturę muffiny.
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka kakao
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 2 małe jajka
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (jedna porcja ciasta z kakaem, druga bez), w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto kakaowe, potem jasne i przemieszać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/chocolate-chip-muffins]