13 kwietnia 2012

Muffiny marmurkowe

Proste muffinki marmurkowe. Uwaga: warstwy ciasta trzeba przemieszać ostrożnie, ale dosyć intensywnie, żeby otrzymać ładną, marmurkową strukturę muffiny.
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
Podzielić wszystkie składniki poza kakaem na dwie równe części.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (jedna porcja ciasta z kakaem, druga bez), w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto kakaowe, potem jasne i przemieszać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/chocolate-chip-muffins]