3 lutego 2012

Krem cytrynowy

Łatwy w przygotowaniu deser na zimno. Krem jest bardzo intensywnie cytrynowy - jeśli wyda się zbyt kwaśny, zwiększyć ilość cukru w przepisie.
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 jajka
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • plasterki cytryny lub bita śmietana do dekoracji
Wycisnąć sok z cytryn, dodać do niego żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie umieścić naczynie w kąpieli wodnej i, mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić płyn do przestudzenia. W tym czasie rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Chłodny sok cytrynowy z żelatyną dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i znów dokładnie, ale delikatnie, wymieszać.
Masę przelać do dużych kieliszków. Wstawić je do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał. Porcje kremu udekorować plasterkami cytryny lub bitą śmietaną.

Krem cytrynowy