27 stycznia 2012

Kopiec kreta


Wariacja na temat ciasta "kopiec kreta". Jest to przepis bez typowych dla tego ciasta bananów, za to z masą orzechową. Bardzo efektowny i umiarkowanie pracochłonny tort.
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • niecałe 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 "śmietan-fixy"
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 tabliczka ciemnej czekolady
  • 1/2 - 3/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
Margarynę, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka, umieszczamy na niedużym ogniu i mieszamy do chwili aż margaryna się rozpuści i wszystko się z sobą połączy. Masę odstawiamy do ostudzenia. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do zimnej masy dodajemy żółtka, a później mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy, o średnicy 24 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok.20-30 minut.
Ciasto lekko studzimy. W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i odstawiamy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Odkładamy ok. 1/4 śmietany na później. Czekoladę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do większej porcji bitej śmietany, po czym mieszamy. Do mniejszej porcji śmietany dodajemy zmielone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Dno wydrążonego ciasta smarujemy masą orzechową. Nakładamy na nią bitą śmietanę z czekoladą, formując kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

[Na podstawie przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe15491.html]

Kopiec kreta