Wariacja na temat ciasta "kopiec kreta". Jest to przepis bez typowych dla tego ciasta bananów, za to z masą orzechową. Bardzo efektowny i umiarkowanie pracochłonny tort.
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- niecałe 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki kakao
- 1/2 litra śmietany kremówki
- 2 "śmietan-fixy"
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 tabliczka ciemnej czekolady
- 1/2 - 3/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
Ciasto lekko studzimy. W jeszcze ciepłym wydrążamy środek, pozostawiając jedynie dno i boki (powinny mieć grubość ok.1-1,5 cm). Wydrążony środek drobno kruszymy i odstawiamy.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, z dodatkiem cukru i "śmietan-fixów". Odkładamy ok. 1/4 śmietany na później. Czekoladę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do większej porcji bitej śmietany, po czym mieszamy. Do mniejszej porcji śmietany dodajemy zmielone orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Dno wydrążonego ciasta smarujemy masą orzechową. Nakładamy na nią bitą śmietanę z czekoladą, formując kształt kopca. Śmietanę obficie posypujemy okruchami ciasta, przyklepując je lekko, aby nie odpadały. Całość wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
[Na podstawie przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe15491.html]