20 stycznia 2012

Kulki kokosowe

Przepis na słodkie kuleczki kokosowe obtoczone w gorzkiej czekoladzie. Trufelki przypominają w smaku batonik "Bounty". 
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g masła (nie margaryny!)
  • 150 g gorzkiej czekolady
Wymieszać wiórki kokosowe z cukrem. Rozpuścić masło podgrzewając je wraz z kremówką. Masę połączyć z wiórkami z cukrem i dokładnie wymieszać.
Formować z masy nieduże kulki, układać je na folii spożywczej lub papierze do pieczenia i wstawić do lodówki na co najmniej 60 min. Roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i maczać w niej schłodzone kulki. Odstawić do zastygnięcia.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/rajski-batonik]