13 stycznia 2012

Bułki cebulowe

Domowe, drożdżowe bułeczki cebulowe. Nadają się zarówno na kanapki jak i do chrupania bez niczego. Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 niedużych bułeczek. 
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 drobno posiekane i zeszklone cebule
  • 5 1/2 szklanki mąki pszennej  
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Wyrobić rozczyn z drożdży, pozwolić mu wyrastać 5-10 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, płyny, rozdrobnioną cebulę. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Potem ponownie wyrobić ciasto i uformować nieduże bułeczki. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/bulki-z-cebulka]