Domowe, drożdżowe bułeczki cebulowe. Nadają się zarówno na kanapki jak i do chrupania bez niczego. Z podanych proporcji wychodzi ok. 25 niedużych bułeczek.
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 3 drobno posiekane i zeszklone cebule
- 5 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
Potem ponownie wyrobić ciasto i uformować nieduże bułeczki. Ułożyć bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.
Piec ok. 20 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/bulki-z-cebulka]