21 września 2012

Wilgotne muffiny piernikowe

Te muffinki są mięciutkie, wilgotne i pachną jak świąteczny piernik, mimo, że są od niego o wiele mniej pracochłonne.
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakaa
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • ok. 100 g dżemu lub powideł (z porzeczek, jagód, śliwek, wiśni itp.)
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre (łącznie z dżemem / powidłami). Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać i wlewać do foremek. Piec ok. 15 min. w temperaturze ok. 180 stopni.

Wilgotne muffiny piernikowe