To przepis na zwykły placek drożdżowy, ale ozdobiony nietypową, dwukolorową kruszonką. Jest to jedno z "szybszych" ciast drożdżowych, ponieważ wyrasta tylko raz, a potem od razu można je piec. Mimo to, pozostaje pulchne.
Ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- ok. 25 g drożdży
- 1 jajko
- 1/4 szklanki roztopionej margaryny
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki roztopionej margaryny
- 1 czubata łyżeczka kakao
Rozrobić drożdże z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i dodać łyżkę mąki. Pozostawić rozczyn do wyrośnięcia na 5-10 minut. Następnie w misce umieścić mąkę, cukier, jajko, margarynę i aromat, dodać wyrośnięty rozczyn i dokładnie wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie zagnieść kruszonę z mąki, cukru i margaryny. Podzielić ją na dwie części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić po czym umieścić w formie o wymiarach ok. 20 x 20 cm (silikonowej lub zwykłej wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą) i wyrównać. Na cieście ułożyć ukośne pasy na przemian z ciemnej i jasnej kruszonka, po czym docisnąć wzór do ciasta. Wstawić ciasto do nienagrzanego piekarnika i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.