11 maja 2012

Szarlotka sypana

Mój wariant znanego przepisu na szarlotkę sypaną. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu i można mieć pewność, że nie zrobi się w nim zakalec :)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 100 g masła lub margaryny
  • ok. 1 kg jabłek
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, po czym wymieszać z 1/4 szklanki cukru i cynamonem i odstawić by puściły nieco soku. W drugiej misce dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, kaszę mannę i resztę cukru. Do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wsypać 1/3 sypkiej mieszanki, potem nałożyć połowę jabłek (nie odciskając z nich soku!), znów 1/3 mieszanki, drugą połowę jabłek i resztę mieszanki. Wierzch ciasta pokryć płatkami masła lub margaryny. Wstawić do chłodnego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka sypana