18 maja 2012

Placuszki z truskawkami

Rewelacyjne placuszki z truskawkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealnie nadają się na śniadanie lub słodki obiad. Pyszne także na zimno!
  • 1 szklanka mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek
W misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajko, maślankę, miód i roztopione masło. Połączyć zawartości obu misek, po czym dodać truskawki.
Smażyć placuszki na teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/bananowe-pancakes]