30 kwietnia 2016

Buraczane brownie


  • 4 średnie buraki
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 150 g margaryny
  • 2 czubate łyżki czarnego kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Buraki obrać, pokroić w połówki i piec w piekarniku o temperaturze 160 stopni przez ok. 60 minut.
Czekoladę rozdrobnić w malakserze a następnie dodać do niej pokrojone na mniejsze kawałki buraki, margarynę i kakao. Zblendować na możliwie gładką masę. Dodać żółtka jaj oraz aromat i wymieszać. Potem dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę a następnie dalej ubijając dodawać po łyżce cukier. Przełożyć białka do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w formie silikonowej ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni.