28 marca 2016

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów


  • 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
  • 1/2 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki suszonych pomidorów w zalewie (ok. 7 pomidorów)

Słonecznik uprażyć na suchej patelni i rozdrobnić w blenderze. Dodać soczewicę i pomidory wraz z zalewą i blendować do uzyskania gładkiej masy.

26 marca 2016

Zapiekany makaron z mozzarellą, brokułem i suszonymi pomidorami

  • porcja makaronu pełnoziarnistego (ok. 50 g) - świderki, rurki, muszelki, kokardki
  • 5-6 dużych różyczek brokuła
  • garść suszonych pomidorów
  • kawałek mozzarelli
  • oliwa
  • bazylia
  • oregano
  • sól
Makaron i brokuły ugotować. Pokroić mozzarellę i suszone pomidory, podzielić brokuły na mniejsze różyczki i wymieszać wszystko z makaronem. Polać oliwą, doprawić ziołami i solą. Zapiec ok. 10 min. w piekarniku.

25 marca 2016

Sałatka z makaronem, brokułem i suszonymi pomidorami

  • porcja makaronu pełnoziarnistego (ok. 50 g) - świderki, rurki, muszelki, kokardki
  • 5-6 dużych różyczek brokuła
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwa
  • suszone pomidory
Makaron i brokuły ugotować (brokuły można też ugotować na parze). Pokroić suszone pomidory, podzielić brokuły na mniejsze różyczki i wymieszać z makaronem. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem ziołowym.

Jaglany budyń waniliowo-kokosowy

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • kieliszek amaretto (opcjonalnie)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Kaszę namoczyć kilka minut w wodzie, po czym odlać wodę a kaszę zalać mlekiem, dodać cukier waniliowy, wiórki i opcjonalnie amaretto i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 15 min. i zostawić w garnku do przestudzenia.
Lekko przestudzoną kaszę zblendować i przelać do pucharków. Udekorować skórką pomarańczową.

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami

  • porcja kaszy gryczanej (ok. 50 g)
  • garść suszonych pomidorów w zalewie (wraz z zalewą!)

Ugotować kaszę, odcedzić, dodać pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory. Podgrzać przez kilka minut na kilku łyżkach zalewy z pomidorów.