7 lutego 2015

Sos indyjski z ziemniakami

Porcja dla 2 osób.

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 szklanki soku wielowarzywnego
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżka żółtej pasty curry
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy Garam Masala
  • przyprawa rosołowa do smaku

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć warzywa na oleju, dodać pomidory, pastę curry, sok wielowarzywny i przyprawy i dusić ok. 10 minut. Dodać jogurt, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze kilka minut.
Podawać sos z ugotowanymi w kostkę ziemniakami.

Placuszki serowe


  • 200 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Zmiksować w blenderze twaróg z jajkami i cukerem. Dodać proszek do pieczenia oraz mąkę i wymieszać. Wykładać masę porcjami na rozgrzaną patelnię i smażyć placuski na złotobrązowo z obu stron.