Porcja dla 2 głodnych osób.
- 1 mała puszka pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- olej rzepakowy
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- kilka łyżek jogurtu greckiego / mleka / mleka kokosowego
- przyprawa do bulionu (sól, suszone warzywa)
- przyprawa tandoori tasala lub garam masala
- mąka kukurydziana (dla niecierpliwych ;) )
- kostka tofu
- sos sojowy (opcjonalnie)
- mąka do panierowania tofu
- 1 torebka białego ryżu
Pokroić tofu w kostkę, dodać sos sojowy i pozostawić do nasączenia.
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem, po czym podsmażać ok. 10 minut na oleju, często mieszając. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą, pastę curry i przyprawy i dusić na małym ogniu ok. 10 minut a potem zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie odparować (wariant dla niecierpliwych: dodać łyżkę mąki kukurydzianej i dokładnie rozprowadzić w sosie, po czym mieszać dopóki nie zgęstnieje).
W międzyczasie ugotować ryż.
Tofu obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
Na talerze nałożyć oddzielnie ryż, sos i smażone tofu.