24 stycznia 2015

Ryż z sosem indyjskim i tofu


Porcja dla 2 głodnych osób.
  • 1 mała puszka pomidorów
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • kilka łyżek jogurtu greckiego / mleka / mleka kokosowego
  • przyprawa do bulionu (sól, suszone warzywa)
  • przyprawa tandoori tasala lub garam masala
  • mąka kukurydziana (dla niecierpliwych ;) )
  • kostka tofu
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • mąka do panierowania tofu
  • 1 torebka białego ryżu 

Pokroić tofu w kostkę, dodać sos sojowy i pozostawić do nasączenia.
Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić blenderem, po czym podsmażać ok. 10 minut na oleju, często mieszając. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą, pastę curry i przyprawy i dusić na małym ogniu ok. 10 minut a potem zdjąć pokrywkę i pozwolić wodzie odparować (wariant dla niecierpliwych: dodać łyżkę mąki kukurydzianej i dokładnie rozprowadzić w sosie, po czym mieszać dopóki nie zgęstnieje).
W międzyczasie ugotować ryż.
Tofu obtoczyć w mące i usmażyć na złoto na oleju.
Na talerze nałożyć oddzielnie ryż, sos i smażone tofu.

23 stycznia 2015

Makaron z suszonymi pomidorami

Szybki przepis na makaron albo sałatkę

  • 1 szklanka makaronu (muszelki / świderki / kolanka)
  • garść suszonych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy lub zalewy z pomidorów
  • garść oliwek
  • (opcjonalnie) mozzarella / żółty ser

Ugotować makaron, dodać do niego drobno pokrojone suszone pomidory, oliwki, ser (jeśli jest) oraz oliwę/zalewę. Dokładnie wymieszać i chwilę podgrzać, aby ser nieco się roztopił (w przypadku sałatki: nie podgrzewać).

Maślane ciasto drożdżowe


  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • ok. 150 g miękkiego masła
  • tłuszcz i kilka łyżek kaszy manny do obsypania formy


Drożdże pokruszyć, rozrobić z letnim mlekiem, dodać po łyżce cukru i mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut. Następnie wymieszać w misce pozostałą mąkę i cukry, dodać jajka i zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Roztopić masło i wylać na ciasto, po czym dalej je wyrabiać, dopóki nie wchłonie tłuszczu. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną (dobrze po przygotowaniu formy wstawić ją na kilka minut do zamrażarki). Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 160 stopni. 

Placki owsiane z jabłkami


  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 niezbyt duże jabłka
  • 1/4 szklanki mleka

Płatki owsiane zemleć w blenderze. Do misy blendera dodać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, jajka, mleko, jabłka i dokładnie rozdrobnić. Wykładać masę porcjami na patelnię (najlepiej ceramiczną bez dodatku tłuszczu) i smażyć placki na złoto z obu stron.

8 stycznia 2015

Sałatka z pora i pomarańczy


  • 1 duża pomarańcza
  • kawałek pora długości ok. 10 cm
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Pokroić pora w krążki i umyć. Pokroić pomarańczę w kostkę. Wymieszać jogurt z majonezem i dodać do pozostałych składników. Wymieszać.

Korzenne kulki z kaszy manny


  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • rum / amaretto
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 4 łyżki miodu
  • (opcjonalnie) 1/2 szklanki zmielonych migdałów

Rozpuścić masło na dużej patelni i przez 3-4 minuty zrumienić na nim kaszę mannę (i migdały, jeśli są) stale mieszając. Dodać przyprawy i miód i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko i mieszać aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać nasączone alkoholem rodzynki. Lepić z masy kulki rozmiaru orzecha włoskiego i pozostawić do ostygnięcia.

4 stycznia 2015

Zupa z czerwonej soczewicy

Szybka i sycąca zupa z soczewicy.


  • 3 łyżki suchej czerwonej soczewicy
  • 3/4 szklanki soku wielowarzywnego
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 mała marchewka
  • sól, przyprawa z suszonych warzyw


Soczewicę zalać wrzątkiem i sokiem wielowarzywnym, dodać przyprawy i marchew startą na grubych oczkach tarki. Gotować ok. 15-20 minut mieszając od czasu do czasu.

Sos grecki

Sos inspirowany wigilijną "rybą po grecku".
Zamiast ryby można dodać do niego kotleciki sojowe.
Albo wykorzystać jako dodatek do kaszy jęczmiennej, jaglanej, gryczanej, placków ziemniaczanych...


  • 2 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1/2 dużego selera
  • 1/2 kalarepy
  • 1/2 dużej pietruszki
  • szklanka soku wielowarzywnego
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa lub olej rzepakowy
  • sól
  • pietruszka
  • słodka papryka
  • ostra papryka


Warzywa obrać i zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w blenderze. Na patelni rozgrzać oliwę/olej i podsmażyć warzywa. Następnie dodać do nich sok wielowarzywny, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymierzać i dusić ok. 20 min. dolewając w miarę potrzeby wody.
Z podanych proporcji wychodzi duuużo sosu, co najmniej 4 porcje.