3 maja 2013

Deser z masą tiramisu

Prosty deser à la tiramisu, ale z kruchymi ciasteczkami zamiast biszkoptów.

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 1/2 szklanki małych kruchych ciasteczek
  • 2 łyżki proszku isntant do przygotowania cappuccino o smaku śmietankowym
  • nieco gorącej wody
  • czarne kakao
  • płatki migdałowe do dekoracji

Żółtka jaj wymieszać z cukrem i ubijać na parze do całkowitego rozpuszczenia cukru i uzyskania jasnej, gładkiej, puszystej masy. Masę przestudzić i wmieszać do niej serek mascarpone. Następnie dodawać porcjami ubitą na sztywno śmietanę kremówkę i bardzo delikatnie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
Kruche ciasteczka rozdrobnić na małe okruszki (np. w melakserze) i wymieszać z proszkiem cappuccino. Dodać rum i wymieszać. Następnie dodać nieco gorącej wody i wyrobić masę ciasteczkową, która da się uformować w cienkie placuszki.
Na dno pucharków wyłożyć po łyżce masy tiramisu, przykryć cienkimi plackami z kawowej masy ciasteczkowej, potem znowu nałożyć masę z mascarpone, kolejną porcję ciastek i znowu krem, po czym wyrównać go w pucharkach. Na koniec mocno posypać wierzchnią warstwę kremu czarnym kakao i udekorować płatkami migdałowymi.

Deser z masa tiramusu