26 kwietnia 2013

Muffinki kakaowe z wiśniami

Pyszne muffinki czekoladowe z wiśniami. Do przepisu można wykorzystać zarówno świeże jak i mrożone wiśnie.

  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki czarnego kakao
  • 2 łyżki kisielu wiśniowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 70 g roztopionego masła lub margaryny
  • wiśnie mrożone lub świeże

W jednym naczyniu dokładnie wymieszać mokre składniki, w drugim suche. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Nakładać do foremek nieduże porcje ciasta, wciskać w nie po 3 wiśnie i przykrywać jeszcze jedną warstwą ciasta. Piec ok. 20 min. w temperaturze 160 stopni.

Muffinki kakaowe z wiśniami

19 kwietnia 2013

Pączki-liliputki

Przepis na lekkie mini-pączki.

  • 250 kg mąki
  • 1/2 szklanka mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum)
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
  • olej do smażenia (ok. 1/2 - 3/4 l)

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżką mąki. Pozostawić rozczyn na 5-10 minut do wyrośnięcia, po czym wlać go do miski z mąką, solą, jajkami i resztą cukru a następnie doać alkohol. Wyrobić gładkie ciasto i wlać do niego olej po czym dalej wyrabiać. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać olej do smażenia i wrzucać na niego małe porcje ciasta nabierane łyżeczką maczaną w wodzie (dzięki temu ciasto nie będzie się za bardzo przyklejać do łyżeczki). Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Z cukru pudru i soku z cytryny wyrobić niezbyt gęsty lukier i polać nim jeszcze ciepłe pączki. Zostawić do wystudzenia.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/kasztanki-czyli-paczusie]

Pączki-liliputki

12 kwietnia 2013

Pucharki tiramisu

Tiramisu w pucharkach. To moim zdaniem najlepszy przepis na tiramisu. Masa wychodzi jednak nieco zbyt rzadka, by zrobić z niego klasyczne ciasto tiramisu. W żadnym wypadku nie należy zastępować serka mascarpone.

  • 200 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietany kremówki
  • 5 żółtek
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 łyżki kawy
  • 2 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum, likier kawowy)
  • czarne kakao
  • wiórki czekoladowe do dekoracji

Wymieszać żółtka z cukrem w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą i przez 10 minut "gotować" masę na parze stale mieszając. Następnie zdjąć miskę z garnka i ubijać masę aż będzie gęsta i puszysta. Wtedy porcjami wmieszać do masy serek mascarpone.
Ubić zimną śmietanę kremówkę a następnie wmieszać ją do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Zaparzyć kawę w 1/2 szklanki wrzątku, przestudzić, dodać alkohol i dokładnie wymieszać.
Na dno pucharków wyłożyć warstwę biszkoptów, polać je obficie kawą a następnie wyłożyć na nie połowę masy serowej a na nią wysypać cienką warstwę gorzkiego kakao. Tak samo przygotować kolejne warstwy biszkoptów z kawą, masy serowej i kakao. Na wierzch pucharków wysypać warstwę wiórków czekoladowych i ozdobić kropelkami czekoladowymi, migdałami itp.
Przed podaniem chłodzić tiramisu w lodówce przez co najmniej 6-8 godzin.

Pucharki tiramisu

5 kwietnia 2013

Chocolate chip cookies

Pyszne ciasteczka z drobinkami czekolady. Zamiast groszków czekoladowych można użyć posiekanej czekolady, ale ważne, aby była to czekolada o zawartości masy kakaowej nie większej niż ok. 45-50% (przy wyższej, czekolada będzie się palić podczas pieczenia).

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka groszków czekoladowych

Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem na lekką, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać kolejne 3 minuty. Następnie dodać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia i wymieszać do uzyskania gęstej masy. Na koniec wsypać do ciasta groszki czekoladowe i mieszać dopóki nie zostaną równomiernie rozprowadzone.
Nagrzać piekarnik do 185 stopni. Z masy lepić kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układać je w dużych odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Nieznacznie spłaszczyć każde ciasteczko. Piec 12 minut, po czym wyjąć i pozostawić na blasze na kolejne 2 minuty do przestudzenia. Po tym czasie Zsunąć papier do pieczenia z ciastkami z blachy i pozostawić do całkowitego ostudzenia na blacie.

Chocolate chip cookies