29 marca 2013

Tarta z jabłkami

Prosta i szybka tarta z jabłkami. Ciasta kruchego w tym przepisie nie trzeba chłodzić w lodówce, można od razu po zagnieceniu wyłożyć nim formę. Brązowy cukier można zastąpić zwykłym lub waniliowym, ale zmienia się wtedy nieco smak jabłek.

  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 300 g jabłek (1 bardzo duże lub 2 małe)
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2-3 łyżki brązowego cukru
  • cynamon

Z mąki, margaryny, cukru, śmietany i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wyłożyć ciastem spód tortownicy i cienką warstwą rozprowadzić na nim bułkę tartą. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je równomiernie brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Tarta z jabłkami

22 marca 2013

Muffiny pomarańczowe

Muffinki z ciasta pomarańczowego. Na podstawie tego przepisu.

  • 2 średnie pomarańcze
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 80 g zmielonych migdałów
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 3-5 łyżek soku pomarańczowego
  • czekolada na polewę

Całe pomarańcze umieścić w garnku, zalać wodą i gotować 1,5-2 godziny. Następnie odkroić nożem z pomarańczy cienką warstwę skórki, starając się nie dołączać do niej albeda. Odstawić skórkę pomarańczową na bok. Teraz dokładnie obrać pomarańcze z pozostałej warstwy albeda i odcisnąć z nich nadmiar wody. Odciśnięte pomarańcze, sok pomarańczowy i odłożoną wcześniej skórkę pomarańczową rozdrobnić w melakserze na papkę i przestudzić.
Do chłodnej masy pomarańczowej dodawać kolejno jajka i dokładnie ubijać. Następnie dodać cukier i znowu ubić. Na koniec dosypać wszystkie suche składniki ciasta i wymieszać.
Porcje ciasta nalewać do papilotek do 2/3 wysokości foremki. Piec ok. 20 min. w temperaturze 170 stopni. Gotowe muffinki można polać polewą z roztopionej czekolady.
Muffiny pomarańczowe

15 marca 2013

Ciasto czekoladowe z winem

Przepis na szczególnie nietypowe ciasto - z czerwonym winem :) W upieczonym cieście wino jest wyraźnie wyczuwalne, ładnie komponuje się z kakao i cynamonem. Ciasto jest lekkie i mięciutkie. Podawać najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.

  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 150 g miękkiej margaryny
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego win

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie do masy maślanej dodawać naprzemiennie mąkę i wino ciągle mieszając.
Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30 minut w temperaturze ok. 170 stopni.

Ciasto czekoladowe z winem

8 marca 2013

Tiramisu

Prosty w wykonaniu przepis na pyszne ciasto bez pieczenia. Do tiramisu najlepsze są długie, podłużne biszkopty (ja akurat nie miałam takich w domu, więc użyłam zwykłych, okrągłych). Można też samodzielnie upiec biszkopt, choć jest to znacznie bardziej pracochłonne. Najważniejsze, aby do tego przepisu wykorzystać właśnie serek mascarpone - jego kremowego, nieco maślanego smaku nie da się zastąpić innymi rodzajami sera.

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g biszkoptów
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • czarne kakao

Kawę rozpuszczalną zaparzyć w 1/2 szklanki wrzątku i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno a następnie wymieszać ją z cukrem. Potem połączyć otrzymaną bitą śmietanę z serkiem mascarbone i dokładnie wymieszać masę.
Przygotować naczynie na ciasto, najlepiej z wyjmowanym dnem. Można wyłożyć je papierem do pieczenia lub folią spożywczą, aby łatwiej było potem wyjmować ciasto. Krótko maczać biszkopty w kawie i układać na dnie formy. Następnie ułożyć na biszkoptach połowę warstwę masy serowej. Wyrównać i na wierzch posypać przesiane przez sitko kakao. Potem ułożyć kolejną warstwę nasączonych kawą biszkoptów, resztę masy serowej i znów posypać przesianym kakao.
Przed podaniem schłodzić ciasto w lodówce.

Tiramisu

1 marca 2013

Cynamonowa babka jogurtowa

Bardzo proste w wykonaniu ciasto na babkę jogurtową z cynamonowymi pasami jak w babce marmurkowej. Nie jest to szczególnie wykwintne ciasto, ale ładnie się prezentuje i z powodzeniem nada się na przekąskę do kawy czy herbaty. Można polać polewą czekoladową.

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wmieszać jogurt i kilka kropli aromatu. Następnie partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszać do masy olej. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej z nich dodać cynamon i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, Nakładać do formy na przemian warstwę zwykłego i cynamonowego ciasta. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Cynamonowa babka jogurtowa