Prosta i szybka tarta z jabłkami. Ciasta kruchego w tym przepisie nie trzeba chłodzić w lodówce, można od razu po zagnieceniu wyłożyć nim formę. Brązowy cukier można zastąpić zwykłym lub waniliowym, ale zmienia się wtedy nieco smak jabłek.
Z mąki, margaryny, cukru, śmietany i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wyłożyć ciastem spód tortownicy i cienką warstwą rozprowadzić na nim bułkę tartą. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je równomiernie brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.
- 300 g mąki
- 150 g miękkiej margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej)
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 300 g jabłek (1 bardzo duże lub 2 małe)
- 1 łyżka bułki tartej
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- cynamon
Z mąki, margaryny, cukru, śmietany i proszku do pieczenia szybko zagnieść kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Wyłożyć ciastem spód tortownicy i cienką warstwą rozprowadzić na nim bułkę tartą. Następnie wyłożyć jabłka i posypać je równomiernie brązowym cukrem i cynamonem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni.