25 stycznia 2013

Kremowy sernik


Cudownie aksamitny sernik, nie tylko na Święta. Nie ma w nim spodu z kruchego ciasta, więc nie trzeba obawiać się, że wyjdzie zakalec. 

  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1 szklanka cukru
  • 8 jajek
  • 150 g masła
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 paczka budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki

Dokładnie utrzeć masło a następnie odawać do niego porcjami twaróg dalej ucierając masę. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Połączyć obie masy i wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać do masy serowej budyń i kaszę mannę i ponownie dokładnie wymieszać.
Ubić na sztywno śmietanę kremówkę a w drugim naczyniu - białka. Bitą śmietanę i pianę z białek ostrożnie wmieszać do masy serowej.
Wyłożyć papierem do pieczenia dużą i dość niską formę do pieczenia lub przygotować formę silikonową. Przelać do niej masę sernikową. Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 60 minut. Gotowy sernik wystudzić w piekarniku, po czym przenieść na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).


[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/swiateczny-sernik-wykwintny]

Kremowy sernik

18 stycznia 2013

Bułeczki drożdżowe z marmoladą


Tym razem mój podstawowy, sprawdzony przepis na bułeczki drożdżowe. Jako nadzienie można dać marmoladę lub osuszone owoce (np. śliwki, twardsze truskawki). Należy jednak unikać owoców z kompotu, bo zanadto rozmoczą ciasto. Z podanych proporcji wychodzi 12 bułeczek.

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki + łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • szczypta soli
  • marmolada

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, po czym zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem i solą. Dodać margarynę, jajka i wyrośnięty rozczyn i wyrobić jednolite, dosyć rzadkie ciasto. Odstawić je na pół godziny do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na porcje, nałożyć na nie po łyżeczce marmolady i formować bułeczki (jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać je mąką). Ułożyć bułeczki na blasze i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i piec bułeczki drożdżowe ok. 20 minut w temperaturze ok. 170 stopni.

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

11 stycznia 2013

Ciasto "kwitnący tulipan"

"Kwitnący tulipan" to fantazyjne, wielokolorowe ciasto. Jest proste w przygotowaniu i niełatwo zrobić w nim zakalec a po przekrojeniu wygląda bardzo efektownie.
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 5 jajek
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 opakowania kisielu wiśniowego (lub z innych czerwonych owoców)
  • 1/3 szklanki suchego niebieskiego maku
Margarynę utrzeć z cukrem. Ciągle mieszając, dodawać po jednym żółtku. Następnie wmieszać do masy olej i pianę ubitą z białek. Na koniec partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Podzielić otrzymaną masę na 4 równe porcje. Do pierwszej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać, do drugiej wmieszać kisiel, do trzeciej mak. Czwartą porcję ciasta pozostawić bez dodatków.
Do formy (silikonowej lub zwykłej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) nakładać naprzemiennie kleksy ciasta w różnych kolorach. Piec ok. 45 minut w temperaturze 160 stopni.

Ciasto Kwitnący tulipan

4 stycznia 2013

Ptysie z bitą śmietaną i czekoladą

Przepis na domowe ptysie. Nieco inne od sklepowych, bo ciasto stykające się z bitą śmietaną posmarowane jest roztopioną, mleczną czekoladą. Z podanych proporcji wychodzą 4 ptysie.
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 150 ml wody
  • 3 płaskie łyżki masła
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 czubate łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia
  • 50 g czekolady
W garnku zagotować wodę z masłem i solą. Wysypać na wrzątek mąkę i ucierać do wchłonięcia przez masę całej mąki. Następnie wbić jajka i dokładnie zmiksować.
Na blachę wysmarowaną tłuszczem wykładać porcje ciasta i formować ptysie. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 225 stopni. Zdjąć ptysie z blachy i studzić na kratce.
Ubić śmietanę kremówkę, na koniec dodać do niej 2 łyżki cukru pudru i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym na parze. Przekroić wystudzone ptysie, by postały "spody" i "czapeczki" z ciasta. Posmarować wewnętrzne strony ptysiów roztopioną czekoladą i odstawić do zastygnięcia. Na spód każdego ptysia wyłożyć dużą porcję bitej śmietany a następnie przykryć czapeczką. Obficie posypać cukrem pudrem.

Ptysie z bitą śmietaną