28 grudnia 2012

Makowiec

Tradycyjny, zawijany makowiec świąteczny. Ciasto drożdżowe w tym makowcu jest mięciutkie i delikatne. Do przepisu użyłam gotowej masy makowej z bakaliami (uwaga: masę z puszki warto nieco odsączyć, żeby nie była zbyt mokra). Wierzch ciasta można polukrować wedle gustu. 
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny lub masła
  • masa makowa z bakaliami
Z drożdży, ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i zostawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie umieścić w misce pozostałą mąkę, cukier, jajko, tłuszcz i rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić na 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt na natartym olejem papierze do pieczenia, po czym równomiernie pokryć masą makową. Przy pomocy papieru zawinąć makowiec i przełożyć go wraz z papierem do podłużnej formy. Piec ok. 45 min. w temperaturze ok. 170 stopni.

Makowiec

21 grudnia 2012

Trufelki czekoladowe

Miękkie, kremowe i baaardzo czekoladowe trufelki. Do przepisu można wykorzystać nie tylko herbatniki, ale w zasadzie dowolne pokruszone ciastka, np. kruche, wafelki, biszkopty (ważne, żeby były raczej suche - bez kremu, marmolady itp.). Trufelki są naprawdę słodkie ze względu na sporą ilość masy krówkowej w przepisie, ale spokojnie można dodać jej mniej. Także rodzynki można zastąpić innymi bakaliami.
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g pokruszonych herbatników
  • 100 g masła
  • 100 g masy krówkowej
  • 1/3 szklanki śmietany kremówki
  • co najmniej 50 g rodzynek
  • cukier puder i czarne kakao do obtoczenia
Na wolnym ogniu podgrzewać śmietankę z masłem i połamaną czekoladą aż czekolada się rozpuści. Dokładnie wymieszać i dodać masę krówkową, po czym znowu wymieszać. Dodać do masy drobniutko pokruszone herbatniki i rodzynki i ponownie wymieszać.
Masę odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby stężała. Po tym czasie lepić z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na folii aluminiowej lub papierze pergaminowym. Odstawić trufelki do lodówki na noc do stężenia. Następnego dnia obtoczyć trufelki w cukrze pudrze lub czarnym kakao.

Trufelki czekoladowe

14 grudnia 2012

Pani Walewska

Mój przepis na "Panią Walewską". W klasycznym przepisie stosuje się dżem z czarnej porzeczki. Bezy należy podpiekać ostrożnie, bo łatwo brązowieją.
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny lub miękkiego masła
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki dżemu lub konfitury
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wymieszać w misce mąkę, 1/2 szklanki cukru i proszek do pieczenia. Dodać do nich tłuszcz i żółtka i szybko wyrobić kruche ciasto. Podzielić je na 2 części, każdą z nich rozwałkować na cienki placek (ok. 5 mm) i podpiec 10 minut w temperaturze 200 stopni.
Wymieszać dżem / konfitury z sokiem z cytryny i posmarować tą masą oba podpieczone blaty ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, następnie partiami dodawać do nich cukier puder, wciąż ubijając. Powstałą bezę wyłożyć na wierzch blatów ciasta i ponownie wstawić je do piekarnika i piec ok. 30 minut w temperaturze 140-150 stopni, aż beza będzie sprężysta.
Zagotować 1 1/2 szklanki mleka. W pozostałej 1/2 szklanki mleka rozrobić budyń wraz z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej i 2 łyżkami cukru. Wlać masę do wrzącego mleka i dokładnie wymieszać. Gotowy budyń przestudzić i wyłożyć na jeden z blatów kruchego ciasta z bezą. Na budyniu ułożyć drugi blat i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ciasto Pani Walewska





7 grudnia 2012

Babeczki drożdżowe

Mięciutkie i pulchne babeczki drożdżowe. Ja piekłam je w teflonowej formie do muffinek i w foremkach silikonowych. Nie piec tych babeczek w papierowych papilotkach! Z tego samego ciasta można też uformować bułeczki do pieczenia na blasze. Można też dodać do ciasta namoczone rodzynki.
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 25 g drożdży
  • 100 g roztopionego masła
Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać łyżkę mąki i wymieszać. Pozostawić zaczyn na ok. 10 minut do wyrośnięcia. W misce wymieszać mąkę z cukrem, dodać zaczyn i jajka i wyrobić rzadkie ciasto. Następnie wylać na ciasto roztopione masło i wyrabiać dopóki go nie wchłonie. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Foremki wysmarować tłuszczem, posypać kaszą manną i wstawić na kilka minut do zamrażarki, by kasza się nie obsypywała. Potem napełnić foremki ciastem, wstawić do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 30 minut (aż ciasto nabierze złotego koloru na wierzchu).

Babeczki drożdżowe