26 października 2012

Brain-cake

Nietypowy przepis na zbliżające się Halloween: tort w kształcie mózgu, czyli angielski brain-cake :)

Przygotować ciasto z przepisu na piaskowy tort kakaowy.

Dodatkowo:
  • ok. 500 g marcepanu (ewentualnie lukru plastycznego)
  • ok. 200 g marmolady
  • alkohol do nasączenia ciasta
Upiec ciasto w małej okrągłej tortownicy - żeby wyrosło dość wysokie (ok. 7 cm). Potem wyciąć z niego nieco wydłużoną półkulę (przyda się szablon z przekrojem mózgu jako wzór :) ). Przeciąć ją na dwa blaty i usunąć trochę ciasta ze środka, tak by utworzyć "kieszonkę" na nadzienie. Dolny blat ciasta nasączyć (ja użyłam wiśniówki rozcieńczonej wodą, ale może być inny alkohol, woda z cukrem i cytryną, herbata itp.). We wgłębieniu umieścić marmoladę (mogą też być np. powidła) i przykryć drugim blatem. Ten także nasączyć, po czym dokładnie posmarować ciasto ze wszystkich stron marmoladą.
Przygotować wałeczki z marcepanu o średnicy ok. 7-10 mm. Zawijać je w zwoje a następnie przyklejać na marmoladę na wierzchu ciasta.

Brain cake - tort w kształcie mózgu

19 października 2012

Sernik na spodzie kakaowym

Smaczny i nieskomplikowany sernik na kakaowym spodzie. Nie wymaga pracochłonnego mielenia sera - wystarczy wszystkie składniki masy rozdrobnić w melakserze.

Masa serowa:
  • 250 g twarogu
  • 3 łyżki serka kremowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 jajka + 1 białko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
Kruche ciasto:
  • 4 bardzo czubate łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki margaryny
  • 1 czubata łyżka kakaa
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
Dodatkowo:
  • 2 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki masy serowej umieścić w melakserze i zmiksować. Ze składników na kruche ciasto wyrobić ciasto i wyłożyć nim dno pokrytej papierem do pieczenia blachy. Na ciasto wysypać bułkę tartą i wylać masę serową. Piec ok. 45 minut w temperaturze ok. 160 stopni.

Sernik na spodzie kakaowym



12 października 2012

Ciasto marchewkowe z bakaliami

  • 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ubita szklanka startej marchwi
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
Utrzeć jajka z cukrem, następnie po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dalej ucierając, stopniowo dolewać olej. Na koniec dodać marchew, orzechy i rodzynki i delikatnie wymieszać. Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni.

5 października 2012

Ciasto prawie jak batonik "3BIT"

Proste i bardzo efektowne ciastka nie wymagające pieczenia. Uwaga: jest baaardzo słodkie :)
  • ok. 100 g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 paczka cukru waniliowego
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 150 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 g startej gorzkiej czekolady, do oprószenia
Zagotować 1 1/2 szklanki mleka i gdy zawrze dodać do niego cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w pozostałej 1/2 szklanki mleka. Mieszając podgrzewać aż powstanie gęsty budyń. Zdjąć z ognia, roztrzepać widelcem, żeby nie było w nim grudek i przestudzić.
Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na dnie warstwę herbatników. Wylać na nie połowę lekko podgrzanej masy krówkowej i przykryć kolejną warstwą herbatników. Na wierzch wylać budyń, wyrównać i przykryć herbatnikami. Na herbatniki nałożyć resztę podgrzanej masy krówkowej i znów warstwę herbatników. Całość lekko docisnąć i chłodzić kilka godzin w lodówce (najlepiej całą noc).
Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając do niej łyżkę cukru pudru. Ciasto pokroić wzdłuż herbatników na porcje i wyłożyć na nie bitą śmietanę. Wierzch posypać tartą czekoladą.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-jak-3-bit]

Ciasto prawie jak batonik "3BIT"