31 sierpnia 2012

Serniczki cappuccino

Bardzo eleganckie, małe, kawowe serniczki. Idealne do podania gościom. Najlepiej piec je w foremkach silikonowych, ale mogą też być zwykłe foremki wyłożone papierem do pieczenia.
  • 150 g pokruszonych ciastek
  • 50 g roztopionego masła
  • 500 g mielonego twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki + ok. 300 ml śmietany kremówki
  • 4 czubate łyżeczki cappuccino
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • wiórki czekoladowe
Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Powstałą masą wylepić dna foremek.
1/2 szklanki smietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, dodać cappucciono i mieszać aż się rozpuści (nie gotować!), po czym wystudzić masę.
W misce umieścić zmielony twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, cukrier, cukier waniliowy, mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Następnie wlewać masę serową do foremek wyłożonych masą ciasteczkową (serniczki prawie nie urosną, więc można napełnić formy prawie do brzegu).
W piekarniku ustawić naczynie żaroodpornie z wodą a na kratce nad nim ustawić foremki z serniczkami.  Piec w temperaturze ok. 170 stopni przez ok. 35-40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, a następnie włożyć serniczki na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia ubić śmietanę kremówkę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ozdobić nią serniczki, po czym posypać je wiórkami czekoladowymi.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/mini-serniczki-cappuccino]

Serniczki cappuccino

24 sierpnia 2012

Ciasto czekoladowe z cukinią

Zaskakujący przepis na nietypowe ciasto czekoladowe, którego podstawowym składnikiem jest... cukinia. Jej smak jest w cieście niewyczuwalny, ale nadaje mu wilgotność.
  • ok. 100 g margaryny lub miękkiego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 spora cukinia starta na tarce o dużych oczkach (ok. 2 szklanek startej cukinii)
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dolewać stopniowo olej i dalej ucierać. Dodać cukier i dobrze utrzeć. Następnie dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, kawę i aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Potem kolejno wbijać jajka nie przestając mieszać. Następnie dodawać do masy mąkę na przemian ze śmietaną, za każdym razem dokładnie mieszając. Na końcu dodać cukinię i jeszcze raz wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i schłodzić przez kilka minut w zamrażarce. Wlać do formy ciasto i piec w temperaturze ok. 160 stopni przez ok. 45 minut.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-z-cukinia]

Ciasto czekoladowe z cukinią

17 sierpnia 2012

Babeczki razowo-marchewkowe

Zdrowe, marchewkowe babeczki. Nie są zbyt ciężkie, ale wyraźnie czuć w nich razową mąkę, więc nie każdemu przypadną do gustu. Można zmniejszyć ilość cukru. 
  • 1/2 szklanki mąki zwykłej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ubitej, bardzo drobno startej marchewki
W jednej misce dokładnie wymieszać suche składniki, w drugiej ubić jajka z cukrem i olejem. Do masy jajecznej dodać startą marchewkę i wymieszać. Następnie dodać suche składniki i bardzo dokładnie wymieszać całość. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 stopni.


Babeczki razowo-marchewkowe

10 sierpnia 2012

Naleśniki pełnoziarniste

Zdrowe naleśniki z mąki z pełnego ziarna. Paradoksalnie są o wiele delikatniejsze od zwykłych. Uwaga: trzeba je przewracać bardzo ostrożnie, żeby się nie rozpadły (sztuczka z podrzucaniem ich na patelni nie wchodzi w grę).
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki zwykłej mąki
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • szczypta soli (opcjonalnie)
  • odrobina wody (opcjonalnie)
  • masło lub margaryna do smażenia
  • dowolne dodatki, np. dżem, twaróg, owoce
Roztrzepać jajko, dodać mleko, ewentualnie sól, wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie mieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli jest zbyt gęste, rozrzedzić wodą. Smażyć dość grube naleśniki - z podanych proporcji wychodzą 3-4 bardzo duże naleśniki.

Naleśniki pełnoziarniste

3 sierpnia 2012

Muffiny owsiano-żytnie z cynamonem

Przepis na zdrowe, ciężkie, pełnoziarniste muffinki z dodatkiem cynamonu.
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki płatków żytnich
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki cukru (albo mniej)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ok. 50 g roztopionej margaryny
  • 1/2 szklanki mleka
Dokładnie zemleć płatki owsiane i żytnie. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość misek i wymieszać. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 stopni.


Muffiny owsiano-żytnie z cynamonem