29 czerwca 2012

Muffiny morelowe

Słodko-kwaśne muffinki ze świeżymi morelami, pieczone z dodatkiem mąki razowej.
  • 2/3 szklanki zwykłej mąki
  • 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • aromat waniliowy
  • 4 duże morele
W jednej misce dokładnie wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Dokładnie wymieszać zawartość obu naczyń i na koniec dodać pokrojone w drobną kostkę morele. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 stopni.


Muffiny morelowe

22 czerwca 2012

Muffiny z czereśniami

Słodkie, letnie muffinki z czereśniami i dodatkiem mąki razowej. Mimo pełnoziarnistej mąki zastosowanej w przepisie, ciasto jest miękkie i bardzo delikatne.
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1/2 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanka cukru (w tym 1 cukier waniliowy)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • trochę aromatu waniliowego
  • ok. 250 g czereśni
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość misek i dobrze wymieszać. Na koniec dodać wydrylowane czereśnie, pokrojone na połówki. Rozłożyć ciasto do papilotek. Piec ok. 15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.

Muffiny z czereśniami

15 czerwca 2012

Babeczki drozdzowe z truskawkami

Proste babeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką. Ładnie wyrastają, można je piec w foremkach do muffinek (ale nie papierowych!).

Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 20 g świeżych drożdży
Kruszonka:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki margaryny (roztopionej)
Ponadto:
  • ok. 250 g truskawek (mogą być też wiśnie, jagody, czereśnie itp.)
  • bułka tarta
Z drożdży, letniego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie w misce umieścić pozostałe składniki na ciasto, dodać rozczyn i wymieszać do uzyskania gładkiej masy (będzie dosyć rzadka). Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W międzyczasie zagnieść kruszonkę z podanych składników i pokroić truskawki na ćwiarki.
Do foremek (silikonowych lub metalowych wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą) nakładać ciasto do połowy wysokości. Ciasto posypać cienką warstwą bułki tartej a na niej gęsto ułożyć truskawki. Wierzch każdej babeczki posypać kruszonką i przycisnąć ją do truskawek.
Piec ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 160 stopni.

Babeczki drożdżowe z truskawkami

8 czerwca 2012

Pełnoziarniste babeczki z truskawkami

Te babeczki to nietypowe połączenie razowego, ziarnistego ciasta i słodkich truskawek.
  •  szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • ok. 150 g margaryny
  • ok. 100 g truskawek pokrojonych w plastry
  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego
Wymieszać suche składniki a następnie dodać do nich margarynę, jajko i wyrobić ciasto. Wypełnić ciastem foremki i piec ok. 15 min. w temperaturze 180 stopni (spłaszczyć je podczas pieczenia, jeśli nie będą równo rosnąć).
Upieczone babeczki przestudzić, posmarować na wierzchu dżemem porzeczkowym i obłożyć plasterkami truskawek.

Pełnoziarniste babeczki z truskawkami



1 czerwca 2012

Muffiny z truskawkami

Przepis na słodkie, letnie muffinki z kawałkami truskawek. Uwaga: do przepisu warto wybrać twardsze truskawki, żeby nie przemoczyły ciasta podczas pieczenia.
  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kisielu truskawkowego (ewentualnie kisielu z innych czerwonych owoców)
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki maślanki truskawkowej
  • ok. 100 g truskawek (raczej twardych)
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość misek i wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki i delikatnie wymieszać. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 stopni.

Muffiny z truskawkami