27 kwietnia 2012

Muffiny owsiane

Mój podstawowy przepis na muffinki owsiane. Można zmniejszyć ilość cukru.
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka rozdrobnionych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 7 łyżek miodu lub 1/2 szklanki cukru
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
Wsypać suche składniki do jednego naczynia i dobrze wymieszać. Mokre do drugiego i dobrze wymieszać. Połączyć zawartość naczyń i wymieszać. Na koniec dodać namoczone rodzynki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

20 kwietnia 2012

Muffiny cynamonowe

To przepis na jedne z moich ulubionych muffinek. Babeczki są intensywnie cynamonowe, o delikatnej, ziarnistej strukturze.
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki, w drugim mokre. Połączyć zawartość naczyń, dokładnie wymieszać. Nalewać ciasto do 3/4 wysokości foremek lub papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/muffiny-jak-paczki-doughnut-muffins]

Muffiny cynamonowe


13 kwietnia 2012

Muffiny marmurkowe

Proste muffinki marmurkowe. Uwaga: warstwy ciasta trzeba przemieszać ostrożnie, ale dosyć intensywnie, żeby otrzymać ładną, marmurkową strukturę muffiny.
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 małe jajka
Podzielić wszystkie składniki poza kakaem na dwie równe części.
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (jedna porcja ciasta z kakaem, druga bez), w drugim mokre. Wlać mokre do suchych i wymieszać szybko, do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać do nich ciasto kakaowe, potem jasne i przemieszać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/chocolate-chip-muffins]

6 kwietnia 2012

Mazurek makowy

Nietypowy mazurek. Jest dosyć pracochłonny, bo trzeba samodzielnie przygotować masę makową (niestety, gotowa masa nie nadaje się do tego ciasta). Ciasto jest bardzo słodkie!
  • 200 g maku
  • 200 g masła lub margaryny
  • 200 cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 białko (na lukier)
  • marmolada
Mak wsypać do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez kilka minut. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i dokładnie odsączyć (najlepiej przez całą noc). Następnie jednokrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.
Oddzielić białka od żółtek jaj. Tłuszcz rozpuścić, dodać do niego cukier puder i żółtka. Ucierać na puszystą masę. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Następnie dodać mak i znowu wymieszać. Wszystkie białka ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy i bardzo delikatnie wymieszać.
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Upieczony mazurek pozostawić do przestygnięcia, po czym wyjąć z formy. Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą marmolady i polać lukrem przygotowanym z cukru pudru i jednego białka jajka.