24 lutego 2012

Czarne ciasto z jabłkami

Rodzinny przepis na "czarne ciasto". Ciasto jest pełne jabłek, bardzo wilgotne i elastyczne - konsystencją nieco przypomina lepkie ciasto brownies (ale ze względu na dodatek jabłek a nie czekolady). Ciasto długo zachowuje świeżość.
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/5 szklanki oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 500 g jabłek pokrojonych w kostkę
Jabłka wymieszać z cukrem i zostawić, aby puściły sok. Nie odlewać soku i dodać do jabłek jajko roztrzepane z mlekiem. Następnie porcjami dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao cały czas mieszając. Na koniec wmieszać do masy olej.
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą a następnie schłodzić kilka minut w zamrażarce. Przelać do formy ciasto i piec przez ok. 50 minut w temperaturze ok. 170 stopni.

Czarne ciasto z jabłkami

17 lutego 2012

Faworki

Rodzinny przepis na domowe faworki (chrust). Wykonanie chruścików jest niestety dość pracochłonne, ale zdecydowanie warto! Uwaga: surowe ciasto wychodzi raczej twarde i niełatwo cienko je rozwałkować. 
  • 500 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 6-7 łyżek mleka lub kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 l oleju do smażenia
Ze wszystkich składników zagnieść sprężyste ciasto po czym cienko je rozwałkować (jest dosyć twarde). Wycinać romby z rozcięciem w środku i zawijać w faworki. Smażyć na złoto w głębokim oleju.

10 lutego 2012

Pączki bez jajek

Łatwy przepis na bardzo delikatne pączki. Przepis jest o tyle ciekawy, że nie wymaga dodatku jajek.
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • ok. 50 g cukru
  • 25 g roztopionego masła lub margaryny
  • 150 ml wody
  • 40 g drożdży
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki na pączki wymieszać i wyrobić, po czym pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię, formować pączki, układać na ściereczce, przykryć, pozostawić do podwojenia objętości. Smażyć w głębokim oleju.

[Na podstawie przepisu: http://www.mojewypieki.com/przepis/paczki-przepis-iii]

3 lutego 2012

Krem cytrynowy

Łatwy w przygotowaniu deser na zimno. Krem jest bardzo intensywnie cytrynowy - jeśli wyda się zbyt kwaśny, zwiększyć ilość cukru w przepisie.
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 jajka
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • plasterki cytryny lub bita śmietana do dekoracji
Wycisnąć sok z cytryn, dodać do niego żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie umieścić naczynie w kąpieli wodnej i, mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić płyn do przestudzenia. W tym czasie rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Chłodny sok cytrynowy z żelatyną dodać do masy z żółtek i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i znów dokładnie, ale delikatnie, wymieszać.
Masę przelać do dużych kieliszków. Wstawić je do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał. Porcje kremu udekorować plasterkami cytryny lub bitą śmietaną.

Krem cytrynowy