3 listopada 2009

Kluski śląskie

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski i wyrównać powierzchnię, po czym wyjąć 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle, ile zajmowały wyjęte ziemniaki). Włożyć z powrotem wyjęte wcześniej ziemniaki, dodać jajko i zagnieść ciasto.
Z masy ziemniaczanej lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie lekko spłaszczyć i kciukiem zrobić w każdej kulce wgłębienie.
W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek wrzucać partiami kluski - kiedy wypłyną, gotować jeszcze 2-3 minuty. Podawać na gorąco, polane sosem.

[źródło: http://mojekucharzenie.blox.pl/2008/11/Kluski-slaskie.html]